Bemary – niezbędne wyposażenie każdej firmy cateringowej

Bemary – niezbędne wyposażenie każdej firmy cateringowej
22 Lut
11:16

Żadna kuchnia, nieważne czy mała czy duża, nie może funkcjonować bez odpowiedniego sprzętu. Nieważne czy mówimy o takich podstawowych jak nóż, filiżanka lub też garnki czy mamy na myśli bardziej wyspecjalizowane jakim są bemary.

Co to jest bemar?

Jest to rodzaj podgrzewacza do wnętrza, którego wkłada się naczynie z potrawami. Służy on do utrzymania temperatury potraw na odpowiednim poziomie. Jego funkcjonalność jest niezastąpiona w restauracji, stołówce lub w usługach cateringowych.

Budowa bemarów

Skonstruowane są z dwóch pojemników. W pierwszym z nich przechowują się gotowe posiłki, które następnie umieszcza się w drugim naczyniu. Między jednym, a drugim zbiornikiem znajduje się najczęściej bardzo ciepła woda. Tworzywo, z którego zostało wykonane urządzenie pełni również niezwykle istotną funkcję. Najczęściej w gastronomii mamy do czynienia ze stalą szlachetną. Jest on bowiem odporny na powstawanie korozji oraz na uszkodzenia mechaniczne.

Rodzaje bemarów

Możemy wyróżnić kilka typów bemarów ze względu na: rodzaj zasilania, mobilność lub rodzaj sterowania. Przypatrzmy się bliżej każdemu z nich.

Rodzajów zasilania używanych w bemarach spotykamy dwa: gazowe lub elektryczne. Warto zauważyć, że pierwszym dostępnym na rynku był bemar gazowy, który jednak zaczął stawać się mniej popularny z powodu o wiele bardziej zaawansowanego bemara elektrycznego. Tego pierwszego używa się już najczęściej tylko w tzw. małych gastronomiach. Natomiast jego konkurent jest wykorzystywany na dużą skalę z powodu lepszej użyteczności (potrawy utrzymują w nich odpowiednią temperaturę przez nawet kilka godzin) i różnorodności w funkcjonowaniu.

Kolejnym kryterium jest mobilność. Tutaj mamy odrobinę większe możliwości wyboru:

  • modele nadstawne są to samodzielne moduły do umieszczania na szafkach, blatach czy stołach
  • modele jezdne dzięki posiadanym kołom mogą być transportowane wraz z posiłkami
  • urządzenia wolnostojące są one wyposażone w nogi
  • wózki bermarowe wyposażone są w szafkę grzewczą oraz przewody zasilające.

Jeśli chodzi natomiast o rodzaj sterowania to tutaj, tak samo jak i przy rodzajach zasilania, mamy do czynienia z dwoma rodzajami. Są to mianowicie bemary sterowane niezależnie i wspólnie.

Przykładowe temperatury potraw:

  • dania główne i gorące desery minimum 63 stopnie Celsjusza
  • zupy 75 stopni
  • gorące napoje 80 stopni
  • potrawy na zimno ok. 4 stopni.

Ceny bemarów

W zależności od rodzaju i funkcji ceny są mocno zróżnicowane. Najtańsze bemary dostępne na rynku wynoszą ok. 200 zł, a najdroższe dochodzą nawet do 10 000. Wszystko bowiem zależy od tego jak bardzo zaawansowane produkty potrzebuje klient.

Podsumowanie

Bemary z pewnością są świetną opcją dla najróżniejszych restauracji, a dzięki swoim wielorakim funkcjom i rodzajom spełnią wymagania nawet najbardziej wybrednego klienta.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *