Jakie znaczenie ma wybór wyposażenia gastronomicznego?

Jakie znaczenie ma wybór wyposażenia gastronomicznego?
24 Sty
3:52

Bez odpowiedniego wyposażenia nie poradzi sobie żaden zakład gastronomiczny. Dlatego otwierając bar, restaurację czy kawiarnię, musimy się liczyć z koniecznością posiadania budżetu na przynajmniej podstawowy sprzęt. Ponieważ oczekuje się, że takie wyposażenie będzie nam służyć przez wiele godzin każdego dnia musimy zainwestować w urządzenia, które znacznie różnią się mocą oraz gabarytami od standardowych domowych urządzeń.

To, jaki sprzęt kupimy, będzie miało przełożenie na ilość strat, jakość produktów oraz wydajność personelu. Odpowiednie wyposażenie sprawi, że szybko zdobędziemy grono zadowolonych klientów, a biznes będzie dochodowy.

Jakie urządzenia powinien wybrać właściciel lokalu gastronomicznego?

Żadna kuchnia nie obejdzie się bez urządzeń do obróbki cieplnej. Dobór sprzętu musimy uzależnić przede wszystkim od wielkości oraz charakteru lokalu. Kuchnię dzielimy na dwie strefy: ciepłą oraz zimną. Każda z nich wymaga odpowiedniego wyposażenia.

W sekcji ciepłej przygotowujemy gorące dania. Tutaj musimy zapewnić przede wszystkim urządzenia grzewcze. Są to trzony kuchenne, taborety grzewcze, patelnie, piece konwekcyjne, a także grille i frytownice.

Najważniejsze miejsce stanowi trzon. Jego wygląd możemy porównać do standardowej domowej kuchenki. To właśnie w tym miejscu będzie odbywać się produkcja większości dań. W przypadku tego urządzenia musimy zadbać o odpowiednią ilość palników. Jeśli będzie ich zbyt mało, może okazać się, że lokal nie zdąży z wydawaniem ciepłych potraw na czas, a klienci szybko się zniechęcą. Jeśli planujemy niewielki bar z dość małą kuchnią, prawdopodobnie wystarczy nam uniwersalne, niewielkie urządzenie.

Kolejnym kluczowym elementem na liście niezbędnego wyposażenia jest piec konwekcyjny. Dzięki niemu jesteśmy w stanie przygotować dania bardzo szybko i sprawnie. Możemy również znacznie zredukować ilość tłuszczu w porównaniu do tradycyjnych metod gotowania i smażenia. Piece posiadają mnóstwo zalet, nie są awaryjne, pozwalają oszczędzać energię, zajmują dość mało miejsca i są łatwe w obsłudze, czyszczeniu oraz konserwacji. Kupując piec musimy mieć na uwadze, jaką gwarancję oraz atesty posiada.

Dalszy sprzęt możemy wybierać w oparciu o specjalizację danej kuchni. Nie w każdej kuchni przydadzą się piece do kuchni, frytkownice czy piece piekarskie.

Bardzo ważne jest otoczenie, jakie zapewnimy dla urządzeń grzewczych. Kluczowe dla optymalnych warunków pracy są okapy oraz blaty robocze. Nie obejdzie się również bez urządzeń pomocniczych takich jak roboty kuchenne i miksery.

W części zimnej musimy zadbać o urządzenia chłodnicze. Przydadzą się lodówki, stoły, szafy, oraz specjalne witryny.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *