Jakie wybrać najlepsze garnki do gastronomii?

Jakie wybrać najlepsze garnki do gastronomii?
26 Lis
11:14

Garnki do gastronomii to podstawa działania każdej restauracji. Bez naczyń nie przygotujemy posiłków. Ważna jest ich jakość, ponieważ jeden garnek może być używany nawet dziesięciokrotnie w ciągu dnia! Należy dokładnie sprawdzić naczynia przed ich zakupem.

Dlaczego warto wybrać garnki ze stali nierdzewnej?

Garnki ze stali nierdzewnej mają ogromną ilość zalet. Przede wszystkim nowoczesne modele garnków stalowych pozwalają na stosowanie ich zarówno na płyty gazowe, jak i indukcyjne. Chodzi przede wszystkim o grubość dna. Płyta indukcyjna nagrzewa się miejscowo, dlatego garnek musi mieć grube dno, by nie pękł ani nie spalił się. Dzięki takim grubym ściankom garnki ze stali nierdzewnej nie tylko nie nagrzewają się za mocno od spodu, ale także bardzo równomiernie rozkładają ciepło po całym naczyniu. To daje gwarancję stałej temperatury oraz możliwość gotowania na wolnym ogniu, bez potrzeby ciągłego mieszania. Potrawa nie przypala się od spodu, ale cała gotuje się i ma równą temperaturę zarówno na dole garnka, jak i na górze. Przez to potrawa jest równo podgrzana. Powierzchnia garnka ze stali nierdzewnej jest specjalnie szlifowana. Sprawia to, że łatwo go umyć, a jednocześnie potrawy nie przywierają w trakcie gotowania. Można korzystać z garnka bez użycia dużej ilości tłuszczu. Po gotowaniu garnek bardzo łatwo myje się, także w zmywarce. Garnki ze stali nierdzewnej odporne są również na obijanie się oraz na przywieranie. Są o wiele bardziej odporne od garnków emaliowanych, na których po dłuższym użytkowaniu można zauważyć odpryski. Garnki stalowe posiadają również wzmacniane uchwyty, które nie opalają się w trakcie gotowania. Do profesjonalnych garnków stalowych stosuje się również metalowe uchwyty. Są odporne na wysokie temperatury. Plastikowe lub bakielitowe uchwyty często opalają się, dlatego ważny jest wybór odpowiednich modeli garnków stalowych.

Na co zwrócić uwagę kupując garnki stalowe?

Należy zwrócić uwagę, czy garnek rzeczywiście jest stalowy. Garnek oryginalny jest cięższy od zwykłego, zrobionego ze stopu metali. Stal nierdzewna powinna być oznaczona na dnie garnka. Dodatkowo sprawdzamy również dno, czy ma odpowiednią grubość. Następnie warto sprawdzić, jakiej grubości są ścianki. Garnki stalowe zawsze mają dość grube ścianki. Zwróćmy również uwagę na pokrywki, czy mają mocne uchwyty i otwory do oddawania gorącej pary.

Wybierzmy również wiele rozmiarów garnków. Pamiętajmy o wysokim garnku 10l na rosół, czy żeberka, a także mniejszych garnkach do podgrzewania potraw. Warto także kupić specjalny garnek do gotowania makaronu lub szparagów. Jest dość wąski i ma wysokość przynajmniej 25 cm. W zestawie do niego możemy otrzymać również specjalne sitko do wyławiania.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomiczne

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *