Patelnia elektryczna w gastronomii

Patelnia elektryczna w gastronomii
26 Paź
4:29

Wyposażenie punktu gastronomicznego powinno być właściwie dobrane do prowadzonej działalności – czy jest to ekskluzywna restauracja w hotelu czy niewielki bar albo foodtruck. Ciekawym urządzeniem, dosyć uniwersalnym i możliwym do wykorzystania w wielu rodzajów punktów, jest patelnia elektryczna, która bardzo powiększa zakres przygotowywanych dań.

Czym jest patelnia elektryczna?

Choć z samej nazwy łatwo wywnioskować, iż patelnia elektryczna to odpowiednik zwykłej patelni, tyle, że posiadający własne zasilanie elektryczne, warto przyjrzeć się szczegółom tego urządzenia. W wyposażeniu kuchni domowych nie jest ono zbyt często spotykane – a szkoda, bo jego możliwości pozwalają na niezwykłe zastosowania, choć wersja detaliczna urządzenia może się wyglądem dosyć znacząco różnić od patelni dla gastronomii. Domowe patelnie zwykle są okrągłe, posiadają grzałkę i termostat i ustawia się je na blacie. Urządzenia przemysłowe to częściej całkiem osobne urządzenia w kształcie prostopadłościanu, wolnostojące lub nablatowe.

Patelnia elektryczna zwykle ma duże wymiary – w przypadku urządzeń profesjonalnych jest to najczęściej wolnostojące urządzenie, o prostokątnej powierzchni roboczej sięgającej wymiarów nawet 120 na 90 centymetrów. Patelnia elektryczna umożliwia płynną regulację temperatury, zaś dzięki dużej równomiernie ogrzewanej powierzchni, zwykle również posiadającej misę o różnych głębokościach pozwala na jednoczesne przygotowywanie wielu porcji dania w pełni kontrolowanych warunkach.

Pomysły na wykorzystanie patelni elektrycznej

Patelnie elektryczne mogą znaleźć zastosowanie zarówno w domu, w niewielkich punktach gastronomicznych jak i miejscach obsługujących duży ruch na co dzień. Umożliwiają standardowe smażenie na tłuszczu, ale nie jest to ich jedyne zastosowanie. Dzięki możliwości regulacji temperatury zwykle w sposób płynny w szerokim zakresie 50 – 275 stopni Celsjusza w najlepszych modelach oraz pokrywie, można przygotowywać w niej wiele różnych dań – smażonych, duszonych czy nawet w razie konieczności podgrzewanych lub gotowanych. Wszystko zależne jest od zakresu działalności kuchni oraz wyobraźni jej szefa.

Patelnia elektryczna uchylna umożliwia łatwe zlanie zużytego tłuszczu oraz zadbanie o czystość. Wykonanie z wysokiej jakości stali nierdzewnej zapewnia długotrwałe użytkowanie. W zależności od ilości dań smażonych czy duszonych w karcie restauracji oraz przewidywanego ruchu, można dobrać odpowiedni model patelni elektrycznej. Obok tych największych, wolnostojących istnieją również takie o mniejszych wymiarach powierzchni roboczej, ustawiane na blatach, przydatne w niewielkich punktach. Wszystkie jednak cechuje duża wydajność oraz pewność użytkowania – dobre rozłożenie ciepła i możliwość jego regulacji. Dzięki temu podgrzewanie, obsmażanie czy duszenie będzie niezwykle proste i przyjemne.

Inspirowane: tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *