Czym kierować się podczas wyboru pakowarki próżniowej?

Czym kierować się podczas wyboru pakowarki próżniowej?
24 Wrz
2:02

Pakowarka próżniowa to wygodne urządzenie, które nie tylko będzie wspierało prowadzenie działalności gospodarczej w branży spożywczej takiej jak sklep czy firma cateringowa, ale również znajdzie zastosowanie w warunkach domowych. Wybór odpowiedniej pakowarki nie jest prosty, tym bardziej, że producenci oferują nam kilka modeli tego urządzenia. Poznanie wad i zalet każdego wariantu z pewnością pozwoli podjąć właściwą decyzję o zakupie i cieszyć się funkcjonalnością zastosowanych w nim rozwiązań.

Zasada działania

Niezależnie od modelu, każda pakowarka próżniowa działa na takiej samej zasadzie. Zadaniem tego urządzenia jest odsysanie powietrza z wnętrza opakowania i szczelne jego zamknięcie poprzez zgrzanie brzegów. Tak zapakowany produkt spożywczy dłużej zachowuje świeżość, a my możemy cieszyć się pełnią jego walorów smakowych i zapachowych. Pakowanie próżniowe zapobiega psuciu się pokarmów i rozwojowi bakterii. Producenci oferują nam dwa rodzaje pakowarek próżniowych, które nieco różnią się zastosowanymi w nich rozwiązaniami technicznymi.

Rodzaje pakowarek

Wyróżniamy dwa rodzaje pakowarek próżniowych:

  • Pakowarki komorowe – urządzenia wykorzystywane głównie w przemyśle spożywczym z uwagi na ich duże gabaryty, wyposażone w jedną lub dwie komory, w których umieszcza się produkt spożywczy wraz z jego opakowaniem; w komorze wytwarza się próżnia, powietrze z wnętrza opakowania zostaje odessane, a końce opakowania zgrzane.
  • Pakowarki listwowe (bezkomorowe) – urządzenia zdecydowanie mniejsze od pakowarek komorowych, które sprawdzą się w warunkach domowych, a także w przypadku prowadzenia działalności gospodarczej na mniejszą skalę; nie umieszcza się w nich całego produktu, a jedynie końce opakowania, którego brzegi po odessaniu powietrz zostają zgrzane.

Zaletą pakowarek komorowych jest wygoda już użytkowania. Urządzenie pracuje szybko i jest w dużej mierze zautomatyzowane i nie wymagające naszej interwencji: komora zazwyczaj otwiera się sama po zakończeniu procesu zgrzewania. Możemy również dostosować siłę zgrzewania i odsysania powietrza do naszych potrzeb. Dodatkowym atutem jest możliwość stosowanie worków z folii gładkich, które są dostępne na rynku w bardzo atrakcyjnych cenach i wielu wariantach.

Natomiast w przypadku pakowarek listwowych dużym minusem jest konieczność stosowania specjalnych worków o fakturze moletowanej. Niektóre modele są również wyposażone w plastikową obudowę, co wpływa na jakość wykonania urządzenia i komfort jego użytkowania.

Pakowarka próżniowa – którą wybrać?

Jeśli decydujemy się na zakup tego typu urządzenia, przede wszystkim powinniśmy zastanowić się, na jaką skalę będzie stosowane i do czego nam jest potrzebne. W warunkach domowych pakowarka listowa będzie w zupełności wystarczająca i z pewnością nas nie zawiedzie. Warto jednak zwrócić uwagę na parametry takiego urządzenia, które powinny być jak najwyższe. Na czym powinniśmy się skupić? Przede wszystkim na mocy pakowarki, maksymalnie możliwemu do osiągnięcia podciśnieniu oraz wydajności pompy. Duże znaczenie ma także sposób zgrzewania opakowań: im więcej zgrzewów i w równych odstępach, tym lepiej. Wówczas możemy mieć pewność, że nasze produkty nie ulegną zepsuciu na skutek rozszczelnienia worka.

Inspirowane: Tanake.com.pl – wyposażenie gastronomii

«

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *