Rodzaje wyposażenia gastronomicznego

Rodzaje wyposażenia gastronomicznego
21 Cze
10:44

W każdym lokalu gastronomicznym bardzo ważne są znajdujące się tam urządzenia i rzecz jasna nikogo nie może to dziwić. Trzeba mieć bowiem na uwadze, że w wielkim stopniu przekłada się to też na jakość serwowanych przez taki punkt potraw. Jeśli mówimy już o takim wyposażeniu gastronomii, warto odnieść się do rodzaju urządzeń, które się tutaj znajdują. Na jakie w związku z tym rodzaje możemy podzielić taki sprzęt?

Urządzenia chłodnicze

W pierwszej kolejności skupmy się tutaj na urządzeniach chłodniczych, które na wyposażeniu gastronomii muszą się znaleźć. Przede wszystkim wymienić trzeba tutaj lodówkę, choć oczywiście nie tylko. Ważna jest też zamrażarka. Poza tym w cenie są też wszelkie lady chłodnicze, w których przechowywane są składniki na sałatki czy też sosy.

Obróbka termalna

Wyposażenie gastronomii to jednak także i obróbka termalna. Musimy pamiętać w dalszym ciągu o tym, że blisko dziewięćdziesiąt procent posiłków serwowanych w takich punktach podawanych jest na ciepło. Dlatego też piece i wszelkie inne urządzenia służące obróbce termalnej posiłków muszą być najwyższej jakości. Szczególnie uwagę trzeba tutaj zwrócić na piece konwekcyjno-parowe, w których można gotować, piec i dusić. Poza tym przygotujemy w nich także posiłki zdrowe, co dla wielu klientów także nie jest bez znaczenia.

Oczywiście inną kwestią jest już natomiast to jakiej są one jakości. Nie warto jednak na takim sprzęcie zbytnio oszczędzać i postawić na coś, co posłuży nam przez długie lata.

»
2 Comments

    Magda

    Czerwiec 24, 2016 at 10:44 am

    Jedne i drugie są tutaj tak samo ważne.

    Kasia

    Czerwiec 26, 2016 at 10:44 am

    To prawda. Są niezbędne do tego, aby serwować zdrowe i smaczne posiłki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *