Czy kostkarka do lodu w restauracji jest niezbędna?

Czy kostkarka do lodu w restauracji jest niezbędna?
02 Lip
3:02

Nie ma wątpliwości co do tego, że bary i restauracje to przede wszystkim serwowane tam posiłki i oczywiście trudno jest to podważyć. Jednakże nie możemy zapominać o serwowanych tam napojach i drinkach. Jeśli już przy nich jesteśmy, nie zapominajmy o lodzie, a więc i specjalnych kostkarkach. Warto zastanowić się nad tym, czy w takich punktach sprzęt taki jest niezbędny, czy może jest to tylko praktyczny dodatek. Jak jest w związku z tym sprzętem gastronomicznym?

Kostkarki a mrożenie manualne

Wydaje się, że takie kostkarki do lodu powinny się w takim lokalu znaleźć. Niemniej jednak nie jest powiedziane, że musi to być oddzielny sprzęt gastronomiczny. Oczywiście dziś z jego nabyciem większego problemu nie będzie, ale zauważmy, że zwłaszcza w mniejszych firmach bardzo popularne jest manualne mrożenie lodu w lodówkach. Czy jest to opcja warta rozważenia? Wydaje się, że jak najbardziej, choć oczywiście pod względem funkcjonalności trudno jest takie mrożenie porównać z profesjonalnymi kostkarkami do lodu.

Szeroki wybór

Większe restauracje nie mają tu raczej wyjścia i muszą postawić na osobny sprzęt gastronomiczny. Problemu z jego zakupem dziś oczywiście nie będzie, a to dlatego, że wybór na rynku jest naprawdę szorki. Obecnie znajdziemy tu różne kostkarki, które podzielić możemy ze względu na gabaryty, wydajność czy też funkcje. Obecnie bez trudu kupimy kostkarki, które w ciągu doby są w trakcie wygenerować nawet grubo ponad pięćdziesiąt kilogramów lodu. Taki sprzęt nawet w dużych restauracjach powinien być już wystarczający.

« »
2 Comments

    Kamil

    Lipiec 5, 2016 at 3:02 pm

    Według mnie takie kostkarki to tylko niepotrzebny wydatek.

    Darek

    Lipiec 7, 2016 at 3:02 pm

    W mniejszych punktach i restauracjach na pewno tak, ale w większych to już podstawa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *