Pracownicy lokalu gastronomicznego

Pracownicy lokalu gastronomicznego
21 Lip
8:57

O sile danej restauracji czy innego lokalu gastronomicznego świadczą przede wszystkim serwowane tutaj posiłki i trudno się temu dziwić. Mimo wszystko nie można zapominać także i o personelu, który również wpływa tutaj na jakość. Pracownicy w każdym tego typu lokalu są bardzo ważni. Inną kwestią jest już tutaj to, że podzielić ich możemy na różne grupy. Dokładnie mowa tu o pracownikach administracyjnych, produkcyjnych oraz usługowych. Kogo możemy w związku z tym do nich zaliczyć?

Pracownicy administracyjni

Zacznijmy tutaj od pracowników administracyjnych, o których bardzo często się zapomina. Wymienić tu możemy między innymi kierownika zakładu, magazyniera czy technologa żywienia. Jak nie trudno się domyślić odpowiadają oni za czynności administracyjne w danej restauracji. Nie jest tu żadną tajemnicą, że w głównej mierze znajdziemy ich w większych czy przynajmniej średnich restauracjach.

Pracownicy produkcyjni

Do tej grupy zaliczamy osoby, które są odpowiedzialne za przygotowywanie potraw, a więc na przykład starszych kucharzy, kucharzy, młodszych kucharzy, jak i osoby odpowiedzialne za dany dział produkcji. W tym miejscu wyróżniamy cukierników, piekarników i garmażerów.

Pracownicy usługowi

Pracownicy z sektora usługowego, to między innymi kelnerzy, wśród których wymienić możemy starszych kelnerów, młodszych kelnerów czy praktykantów kelnerskich. Poza kelnerami do tej grupy należą także barmani, bufetowi, portierzy, a także i szatniarze.

« »
2 Comments

    Przemek

    Lipiec 22, 2016 at 8:57 pm

    Rzeczywiście ci pracownicy administracyjni to rzadkość.

    Łukasz

    Lipiec 24, 2016 at 8:57 pm

    Rzadkość to raczej nie, choć są zwyczajnie mało widoczni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *