Ergonomia stanowisk gastronomicznych

Ergonomia stanowisk gastronomicznych
12 Sie
5:23

Rozkład pomieszczeń w lokalu gastronomicznym jest bardzo ważna i oczywiście nie ma w tym nic dziwnego. Jednakże nie można skupiać się wyłącznie na tym. Jako że najważniejszym, a przynajmniej jednym z najważniejszych pomieszczeń w punkcie gastronomicznym jest kuchnia, warto odnieść się tu też do ergonomii stanowisk gastronomicznych, o której wielu właścicieli takich lokalów nie ma wielkiego pojęcia. Dlaczego taka ergonomia jest ważna i jak pomaga nam w przyrządzaniu posiłków?

Komfort i wydajność

Jeśli mamy tu w jakiś najprostszy sposób wyjaśnić zasady ergonomii stanowisk gastronomicznych, to musielibyśmy odnieść się do wydajności i komfortu pracy. Jest to bowiem nic innego jak nauka zajmująca się przystosowaniem narzędzi, miejsc pracy oraz maszyn, które mają usprawnić naszą pracę. Rozlokowane w kuchni muszą one być tak, aby nie zakłócały pracy i godziły się z potrzebami i możliwościami człowieka.

Ergonomia w praktyce

Ergonomia odnosi się przede wszystkim do wymiarów, jakie powinno mieć stanowisko pracy. Najważniejsze jest tutaj to, aby było ono wygodne, wydajne, a praca na nim nie sprawiała żadnego problemu. Szacuje się, że długość jednego miejsca pracy nie powinna być w związku z tym dłuższa niż metr czy półtora. Jego szerokość najlepiej natomiast, aby nie przekraczała osiemdziesięciu czy dziewięćdziesięciu centymetrów. Uwagę zwrócić trzeba jednak także i na wysokość danego stanowiska, co często stanowi problem, bo tu rozbieżności pomiędzy nimi mogą być naprawdę spore.

« »

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *